Można śmiało powiedzieć, że kanapki królują na śniadaniowych, a często też kolacyjnych, stołach Polaków. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych kanapek z serem lub szynką, świetnie zastąpią je pasty warzywne. Jako pierwszą proponuję pastę z buraków, czosnku i fety.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
– 2 średniej wielkości buraki
– pół główki czosnku
– pół kostki sera typu feta
– oliwa
– rozmaryn i ew. tymianek
– pieprz
Buraki umyć, położyć każdy na osobnym kawałku folii aluminiowej, skropić odrobiną oliwy i posypać rozmarynem i ewentualnie odrobiną tymianku. Ząbki czosnku również umieścić w osobnym kawałki folii i tak samo doprawić. Ściśle zawinąć warzywa w folii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Buraki będą się piekły około 1,5 godziny, natomiast czosnek około 40 minut i należy wyjąć go wcześniej. Ząbki czosnku mają być w środku mięciutkie, kremowe. Miękkość buraka można łatwo sprawdzić przy pomocy wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Upieczone warzywa wystudzić, a następnie obrać. Buraki pokroić na ćwiartki i razem z czosnkiem i serem feta włożyć do dzbanka. Doprawić pieprzem, ewentualnie dodatkową porcją ziół do smaku i zblendować.
Taka pasta wspaniale komponuje się na kanapce z ogórkiem, ugotowanym jajkiem, mięsem, a także rukolą lub szczypiorkiem.
Nie dość, że smaczna i atrakcyjnie wyglądająca to też dostarcza ważnych składników, głównie cynk, miedź, wapń, witaminę B2 i C. Jedna łyżka stanowi jedynie ok. 17 kcal.