Wiosenne słońce coraz częściej umila nam dzień i kusi aby zrezygnować już z zimowych atrybutów jak ciepły płaszcz, czapka czy szalik. Jednak temperatura bywa wciąż zmienna i często wieje zimny wiatr, a tym co ulegli pokusie łatwo się przeziębić. W tym okresie w roku odporność może być osłabiona, zwłaszcza jeśli nie dbaliśmy o suplementację witaminy D. Późną jesienią, całą zimę, a także na początku wiosny warto sięgnąć po produkty spożywcze bogate w składniki wspierające odporność. Należą do nich m.in. przyprawy korzenne, które wchodzą w skład proponowanego przeze mnie dziś smoothie: imbir, kurkuma i cynamon.
Koktajl ten dzięki swoim składnikom ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe (w zapobieganiu i wspieraniu leczenia nowotworów), a także może pomagać w zwalczaniu mdłości.
Co zmiksować w blenderze by całość była nie tylko prozdrowotna, ale i smaczna? Oto przepis:
– banan
– pomarańcza
– jabłko
– gruszka
– kawałek świeżego korzenia imbiru
– łyżeczka kurkumy
– łyżeczka cynamonu
– ciepła woda
Można dodać też odrobinę miodu. Całość blendujemy do pożądanej konsystencji. Zaraz po zrobieniu przelewamy do szklanek i pijemy.