Moje porady

Pełnoziarnisty makaron penne rigate

Pełnoziarnisty makaron penne rigate »

Jeden z posiłków, które rozpisuję moim pacjentom, ale też sama jadam.

Pełnoziarnisty makaron penne rigate z cukinią z kolorowymi paprykami (czerwoną, zieloną i białą), pieczarkami, cebulą oraz czosnkiem.Wszystko posypane ziołami greckimi, ostrą papryką, solą, pieprzem oraz aromatycznym serem grana padano.Smaku i koloru dodaje też garść rukoli.

Porcja ze zdjęcia ma niecałe 600 kalorii.
Dostarcza ponad 300% (!) rekomendowanej dziennej dawki witaminy C, a także ponad 60% normy dla witaminy A i E. Poza tym mamy tu też ponad połowę zalecanego spożycia magnezu, miedzi, cynku, witaminy B6 i niacyny i ponad 25% zalecanej dawki potasu. Takie kombo w jednym obiedzie! Do tego dostarczamy w nieco mniejszych też pozostałe składniki mineralne i witaminy.

Takie danie to świetna alternatywa dla popularnej u nas carbonary i bolognese. Zdrowsze, przepyszne i jak cieszy oczy bogactwem kolorów

Czarne jagody inaczej czarne borówki

Produkty sezonowe są najbogatsze w składniki mineralne, witaminy oraz antyoksydanty, a lato jest tą cudowną porą roku kiedy można wprost przebierać w świeżych owocach i warzywach.

U mnie obecnie królują czarne jagody – produkt lasów z moich rodzinnych stron. Po najedzeniu się ich saute i z jogurtem wystąpiły też w roli głównej w koktajlach, pierogach, na gofrach i w zestawach jak ze zdjęcia – w towarzystwie innych owoców (tu brzoskwini, nektarynki, melona), kefiru i płatków zbożowych (tu owsianych).

Dlaczego warto jeść borówki czarne (bo taka jest prawdziwa nazwa czarnych jagód)?
Poza tym, że są przeeepyszne są też niskokaloryczne i bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty) – przede wszystkim myrtiliny z grupy antocyjanów.

Najwięcej ich znajdziecie właśnie pod koniec lata (nawet 1,5 x więcej niż w lipcu). Między innymi dzięki nim jagody działają przeciwbakteryjnie, przeciwzakrzepowo, przeciwgorączkowo, antynowotworowo, wspomagają dietoterapię nadciśnienia tętniczego i zaburzeń mikrokrążenia (zwłaszcza w powikłaniach cukrzycy). Jagody regulują pracę jelit przeciwdziałając zaparciom, jednak pomocne są też w leczeniu biegunek (także wywołanych przez toksyny bakteryjne). Korzystnie wpływają też na poprawę pamięci u osób starszych. Warto wiedzieć, że tak samo jak winogrona zawierają resweratrol, któremu udowodniono korzystny wpływ na zapobieganie chorobom układu krążenia.

Ze składników mineralnych znajdziemy w jagodach najwięcej żelaza i manganu. Jedna szklanka pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na żelazo i ponad połowę na mangan! Duża zawartość witaminy C sprawia, że w ta ilość jagód pokrywa też 25% rekomendowanej dziennej dawki na tę witaminę.

Pozostaje mi więc życzyć jedzącym czarne jagody nie tylko smacznego, ale i na zdrowie!

Łosoś na diecie

Dzisiejszy obiad tuż przed włożeniem do piekarnika (a młode ziemniaki już garnku).

Solidna porcja łososia (norweskiego) dla dwojga – 360 g to dla każdej osoby 230% rekomendowanej dziennej dawki witaminy D i około 26krotna dawka kwasów EPA+DHA (omega-3). Do tego nie trzeba być „mistrzem patelni” aby przyrządzić tę rybę: wystarczy odrobina soli i pieprzu oraz czosnek i koperek (albo inne zioła).

Razem z warzywami taki obiad jest też zastrzykiem witaminy A, E, C, B6, potasu, magnezu oraz innych składników odżywczych.
Smacznie, szybko (ok 30-40 min), prosto a przede wszystkim zdrowiej od tradycyjnych polskich dań obiadowych!